Despre adevar

Pentru buna mea prietena, Lunia, care ma provoaca cu diferite intrebari si este interesata de perspectiva mea  🙂

Adevarul e unul singur?

Unii spun ca da, altii ca nu.

Adevarul e un concept filozofic inventat de cei care vor sa aiba ceva stabil la care sa se raporteze. Cine stabileste contextul poate stabili si adevarul pe care ar putea apoi sa il recunoasca si altii.

Uitandu-ma in jur, pare ca toata lumea vrea sa aiba dreptate, adica sa aiba adevarul de partea lor, indiferent de cat de marunt ar fi subiectul pe care il discuta.

Adevarul – totul sau nimic

Adevarul e de partea mea, intotdeauna. Pentru ca eu sunt cel care vede lumea, stabileste cadrul si defineste perspectiva. Eu investesc cu valoare de adevar anumite declaratii sau situatii, conform cu ceea ce stiu, gandesc, simt. 

“Acest creion este albastru” – o fi adevarat? Despre gusturi si culori nu se discuta, zice o vorba. Tocmai pentru ca sunt perspective subiective. Si daca stam sa ne gandim, creionul nu are o culoare, ci noi il vedem si decidem ca are o anumita culoare, trecand informatia prin creier, in conformitate cu ceea ce am invata noi despre culori, cu cantitatea de lumina disponibila in acel moment si cu spectrul de culori identificat de ochii nostri. Iar ceea ce pentru mine este adevarat, pentru altcineva poate fi fals. 

Adevarul – comoara ascunsa

Noi toti cautam adevarul, intr-o mai mica sau mai mare masura. Uneori ne ratacim in cautarea noastra si alegem sa ne multumim cu niste adevaruri partiale sau, altfel spus, cu niste minciuni frumoase.

Pune-te intr-o situatie pe care doresti sa o analizezi. Poate ca te intrebi de ce s-a intamplat asta. Poate ca vei afla, poate ca nu. Iti doresti sa afli si de aceea cauti. Pana in momentul in care gasesti raspunsul, mai bine zis pana gasesti acel adevar care se potriveste cu sistemul tau de valori, cu convingerile tale, care te fac sa te simti confortabil. Dar e acesta adevarul intreg? Il vei mai cauta, din momentul in care ai gasit raspunsul care te satisface? Esti pregatit sa mai cauti cu riscul de a gasi un raspuns care te scoate din zona de confort?

Adevarul si cutia Pandorei

Sa ne imaginam ca am gasi cutia care contine Adevarul – si cand spun asta, ma gandesc la toate adevarurile pe care le-am putea cauta vreodata, la toate raspunsurile, la orice intrebare am avea. Ai zice ca ai dat peste o comoara, nu-i asa?

Esti pregatit sa o deschizi? Esti pregatit sa obtii raspunsuri, mai multe decat te-ai asteptat? Dintr-o intrebare banala poti obtine o multime de raspunsuri. Asa cum prin simpla repetare a intrebarii ‘De ce’ ajungi sa decojesti straturile succesive a ceea ce simti si ce gandesti. Iti pui o intrebare, iar cand raspunzi e ca si cum ai deschis capacul cutiei doar un milimetru. Suficient insa ca de acolo sa inceapa sa iasa lumina. Continui sa te mai intrebi si capacul se ridica cu inca un milimetru, si tot asa, atat timp cat ai curajul sa continui. Dar ce faci cu raspunsurile? Esti oare pregatit pentru tot ce poti afla? La un moment dat ai putea decide ca e prea mult pentru puterea ta de intelegere si acceptare. S-ar putea sa decizi sa inchizi capacul. Dar gandeste-te, daca aceasta cutie e precum cea a Pandorei, probabil ca au iesit la inceput niste adevaruri incomode iar cele care te pot elibera au ramas inca inauntru… 

Adevarul e unul singur?

De ce nu ar fi, atata vreme cat orice unu poate fi divizat intr-o infinitate de parti mici. 

Acele parti mici, luate separat, pot fi irelevante pentru alte parti mici. O parte mica, desi contine adevarul, poate fi deci adevarata si neadevarata in acelasi timp, depinzand de cine se uita la ea pentru a o evalua.

Daca ne aflam intr-o camera intunecata si stim ca pe masa se afla un creion, putem noi oare sa spunem daca e adevarat ca acel creion e albastru? Dar pana la urma… are vreo importanta?

Zâna Lunia și Zâna Azaleea

Add comment

Povesrea de duminica seara

  • Petrecerea Pijamalelor. Poveste de Claudia Groza Lazar gokid ilustration

Poveste radiofonica

Media

Poveștile se hrănesc cu urechi de copii în sos de vise cu puțin praf dulce de stele.